top of page
  • Forfatterens bildeIrmelin Lundstad

Det er god helse i gode relasjoner

Det å sitte på en strand og se på hvordan vannet beveger seg og se på lyset fra solen som soler seg i vannskorpa. Det å høre lyder av glade mennesker og duringa fra båter som enten tøffer sakte eller raser av gårde. Det å høre lyden av ender som kaller på hverandre og se hvordan de dykker under vann for å hente mat. Alle disse lydene og inntrykkene en nydelig vårdag gir, vel vitende om at vi har mange gode måneder fremover til å nyte disse dagene. Det er lykke!

Gode samtaler og relasjoner som er betydningfulle gir god helse.

To venner i hver sin stol, middag som er medbrakt, et lite glass alkoholfri øl i et champagneglass, samtaler som går dypt og gir mening, det er helse i hvert øyeblikk. Tenk å være så heldig å ha venner på blå resept!


Helt seriøst, gode relasjoner er helsefrembringende. Det merker du spesielt godt når du opplever det motsatte. Enten det er på jobb, i vennskap, kjærlighet eller i familie. Det er energitappende, det gir dårlig søvn, stress og derfor grobunn for sykdom. Like mye som dårlige relasjoner gir dårlig helse, gir gode relasjoner bra helse.


Dette er alt for underkommunisert i dagens samfunn, god helse er så mye mer enn hva du spiser, hvor mye du trener og hvor flink du er til å holde deg i form. For hva hjelper det hjertet ditt å ha gått to timer på en tredemølle og trent yoga i en time hvis du kommer hjem til noen som knuser hjertet ditt gang på gang? Hva hjelper det å spise et sunt måltid, men de du spiser med forgifter det med dårlig stemning og ord?


Jeg mener at gode helse er gode relasjoner. Det å ha mennesker rundt oss som heier på oss, som ser oss og som møter oss. Gode relasjoner er en du kan sitte ved siden av og være sårbar med uten at de angriper og dømmer deg. Gode relasjoner er de som ikke alltid har gode råd om hvordan livet ditt skal leves, men som lever det sammen med deg. På dagene som du også ikke er på ditt beste. Hva er bedre enn å kunne si at nå har jeg det ikke så bra, men nå som du er her så kan jeg i alle fall snakke om det?


Som terapeut og et menneske som har levd litt så er mitt beste råd for bedre helse å først se på mennesker du omgir deg med og som påvirker livet ditt. Alt du trenger å spørre deg selv om er hvordan du har det sammen med dine relasjoner, hvordan føler du deg og hvem blir du sammen med de menneskene rundt deg? Når du svarer ekte og ærlig på det så vet du hva du bør gjøre. I alle fall hvis du ønsker en god helse og et godt liv.58 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page